Veelgestelde vragen

1Is BARFmenu® versvoer geschikt voor elk ras ?
 • BARFmenu® is geschikt voor alle rassen. BARFmenu® is gegarandeerd vervaardigd met de nieuwste productiemethodes.
 • BARFmenu® is een proefdiervrij diepvries versvoer van uitmuntende kwaliteit voor een prima prijs.
 • Laat uw hond kennismaken met BARFmenu® diepvries versvoer. Het is uiteindelijk de hond die zal aangeven of BARFmenu® goed, lekker en ook nog gezond is.
 • BARFmenu® garandeerd een constante superieure kwaliteit die elke kwaliteitscontrole doorstaat.
2Maar is die vleesvoeding niet alleen voor grote honden ?
Nee hoor,… zeker niet zelfs ! Ondanks dat wij de hond vanuit de wolf in allerlei vormen hebben gefokt, is de hond van zijn bek tot anus fysiologisch gezien identiek aan de wolf.

Het maakt dus niet uit of u een kleine of grote hond heeft, zijn spijsvertering is gelijk. Voor de kat geld overigens het zelfde met het verschil dat zijn spijsvertering identiek is aan de in het wild levende katachtige.

Stelt u zich nu de volgende vragen:

 • Wat eet een wolf, dingo, leeuw, tijger, hermelijn, vos enz. in het wild?
 • Heeft u deze dieren ooit met een gasstelletje gezien?
 • Heeft u deze dieren ooit in een granenveld zien eten?

Al deze dieren zijn carnivoren (prooidier eters), net als onze hond en kat. En weet u wat er voornamelijk in de brok zit die wij onze dieren te eten geven? Granen! Als u dit voert geeft u dus een carnivoor (prooidier eter) het eten van herbivoren (graseter).

3Waarom heeft mijn hond/kat rauwe vleesvoeding nodig ?
Uw hond/kat heeft rauwe vleesvoeding nodig omdat hij/zij daarop gebouwd is!

 • Rauwe voeding leidt niet tot overmatig tandplak en tandsteen.
 • Vlees verlaagt het maagzuur naar een pH van 1-2. Uw dier heeft een betere weerstand en deze lage pH maakt het mogelijk dat onverhit bot oplost en geen gevaar oplevert.
 • De maag (wat een spier is) wordt aan het werkgezet. Brok zwelt op en valt uiteindelijk uitéén in de maag.
 • Vlees bestaat voor zeker 60% uit vocht, hierdoor geeft vlees veel meer spoeling van het lichaam dan ander voedsel.
 • Vlees bevat de noodzakelijke bacteriën om de darmflora in stand te houden. Hierdoor heeft uw dier een hogere weerstand en door een goede darmflora worden de voedingsstoffen beter opgenomen.
 • Vlees wordt bijna helemaal opgenomen door het lichaam (hoge metabolisatie) waardoor de ontlasting stukken minder is.
 • Door vleesvoeding te geven kan je de consistentie van ontlasting regelen. Anaalklier problemen, obstipatie problemen kunnen zo voorkomen worden.
 • Van vleesvoeding wordt de vacht van uw dier glanzend en heeft geen “typische” hondengeur meer.
 • Het karakter van uw dier wordt stabieler. Uw dier voelt zich voldaan na een vleesvoeding.
4Wat bedoelen jullie met vleesvoeding ?
 • Met vleesvoeding bedoelen wij rauwe voeding die uit rauw vlees, bot en orgaanvlees bestaat in de juiste verhouding waardoor het een complete voeding is.
 • BARFmenu® is hèt merk op de markt voor complete en gezonde rauwe voeding die net zo makkelijk te geven is aan uw dier als brokvoeding.
 • U loopt geen risico om eventuele te korten of teveel aan voedingsstoffen aan uw dier te geven.
5Ik zie het belang van rauwe voeding voor mijn hond/kat in maar hoe pak ik dat aan ?
 • Als u zich afvraagt; ik zie het belang van rauwe voeding voor mijn hond/kat in maar hoe pak ik dat aan?
 • Als u zich afvraagt; kan ik brok en vlees combineren?
 • Als u zich afvraagt; rauw vlees, rauwe botten enz. is dat niet gevaarlijk?
 • Als u zich afvraagt; zou rauwe voeding ook het probleem bij mijn hond/kat kunnen oplossen?

Kortom voor vragen die bij u opkomen,….Uw BARFmenu® dealer kan op vele vragen duidelijkheid geven en verder begeleiden naar een gezondere hond/kat.

6Hoe kan ik BARFmenu® het beste ontdooien?
 • BARFmenu® ontdooien dient altijd op een koude plaats te gebeuren, bij voorkeur in de koelkast.
 • BARFmenu® diepvries versvoer kan, als het eenmaal ontdooid is, zeker nog 2 dagen in de koelkast bewaard worden.
7Hoeveel BARFmenu® geef ik mijn hond/kat per dag?
 • Wij adviseren U om uw hond circa 25 gram BARFmenu® per kilo lichaamsgewicht per dag te geven.
 • Wij adviseren U om uw kat circa 35 gram BARFmenu® per kilo lichaamsgewicht per dag te geven.
 • Let op: Voor jonge honden tot 8 maanden geldt circa 50 gram per kilo lichaamsgewicht per dag van wat uw pup nu weegt.
 • Voor kittens is dit circa 70 gram per kilo lichaamsgewicht per dag van wat uw kitten nu weegt.
8Hoeveel BARFmenu® dien ik mijn hond te voeren tijdens de lactatie periode?
 • Wij adviseren een teef in de lactatie periode zoveel te geven als de teef zelf tot zich wil nemen.
 • De voedingsbehoefte van de teef in deze periode kan wel 3x zoveel zijn als normaal.
9Introductie BARFmenu®
Introduceer BARFmenu® langzaam indien u uw hond of kat dit voor het eerst geeft.
Begin als volgt, meng op de eerste dag circa 20% BARFmenu® door het huidige voer van uw huisdier, op de tweede dag 40%, op de derde dag 60%, op de vierde dag 80%, indien de ontlasting goed blijft kunt u vanaf de vijfde dag uw huisdier volledig BARFmenu® geven. In de eerste weken geeft u het best BARFmenu® op kamertemperatuur.
10Ik krijg mijn kat(ten) moeilijk over op BARFmenu®, wat nu?
Bij katten is dat inderdaad een veelgehoorde klacht. Katten zijn zeuren… Honden eten alles wat je ze voorschotelt en bij katten kun je wel eens onaangename verrassingen krijgen.

Katten eten het beste wanneer geestelijk hun jachtinstinct actief gehouden wordt (bij honden doen hondeneigenaren dat onbewust vaak al, zelfs een bal gooien en terug laten brengen geeft geestelijke stimulatie).

Dat kan op de volgende manieren:

De kat goed laten spelen met een hengel van te voren. (De beste hengel is er trouwens eentje die je zelf maakt met een kuiken aan het uiteinde vast gebonden en dan de kat laten jagen, maar niet iedere katten eigenaar is hier aan toe ….(;-))

Katten eten het liefst hun eten op de temperatuur van een pas gestorven dier, dus ongeveer 36 graden. Het is dus goed wat heet water of een smakelijke kippenbouillon over de voeding te gieten, een beetje blikvoer door het eten roeren wil soms bij het overstappen ook wel helpen.

Maar nu komt ie: Katten mogen niet vasten, dat is gevaarlijk, ze lopen het risico op leververvetting met alle ellende van dien. Maar veel baasjes lezen dat als, katten moeten volledige maaltijden blijven eten.

Zolang wij als katteneigenaren meteen zodra onze lievelingen niet eten een smakelijk alternatief geven zal de kat de overstap niet maken wanneer hij dat niet wil. Daarbij zie je dus vaak dat er de hele dag een zak chips (brokken) op een schaaltje staat waaruit ze kunnen eten. De kat krijgt dus niet echt trek of honger en in de natuur is dat nu juist de prikkel om te gaan eten. Laat dus niet de hele dag brokken staan. Laat de hele dag vlees staan. Dat kan best, ook al is het aan het verkleuren, dat is ons oog, maar zeker wanneer het nog niet zo warm buiten is kan dat makkelijk. (Of meerdere keren per dag weer aanbieden, maar steeds een sloot water er overheen maakt het dan op een gegeven moment tot een pap!) De katten die echt niet eten kun je twee keer per dag een stuk of 10 brokjes geven (genoeg tegen leververvetting!). Maar verder mogen ze best de prikkel ontwikkelen waar ze door gaan eten. Let wel op dat na het aanbieden van die brokken er even twee uur geen vlees mag staan want de maag is zo base aan het worden dat het zeker met gevoelige maag en darmen tot problemen kan leiden, omdat vlees de maag weer veel zuurder maakt. Gevolg: overgeven en mensen geven dan snel de schuld aan het nieuwe verse voer. In feite is het zo dat je meer moet denken aan het verhaal (fabel) van Baileys en tonic brokken en vers vlees mengen gewoon niet goed samen. Vlees mag ook lekker doorlopen in de darmen, daar kunnen de voedingstoffen snel uit worden opgenomen, terwijl brokken door bietenpulp en granen vertragend werkt. Je loopt dan het risico dat de ontlasting dat van het vlees komt te veel indikt en verstoppingen geeft. (Komt niet door het vlees, maar door de brok, maar leg dat mensen die al jaren brok voeren maar uit!)

Deborah Theyn, Praktijk voor orthomoleculaire geneeskunde en voeding bij huisdieren.

11Worden er aan BARFmenu® chemische kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd ?
Nee,… beslist niet ! BARFmenu® bevat absoluut geen bindmiddel, kleurstof, conserveringsmiddel, water of wat dan ook. Bovendien is BARFmenu® glutenvrijs !! (bevat geen granen of rijst! )
12Geen concerveringsmiddelen in BARFmenu®,.. bederft het dan niet ?
 • Rauwe voeding van BARFmenu® wordt onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd en direct diep ingevroren. Hierdoor is toevoegen van conserveringsmiddelen niet nodig.
 • In brokvoeding moet men wel conserveringsmiddelen toevoegen omdat het anders zeer snel bederft.
13Hoe zit het met de hygiënevoorschriften voor het voeren van BARFmenu®?
Hygiënevoorschriften voor het voeren van BARFmenu®

BARFmenu® bevat de noodzakelijke bacteriën om de darmflora in stand te houden. Hierdoor heeft uw dier een hogere weerstand en door een goede darmflora worden de voedingsstoffen beter opgenomen.Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën dus niet ziekmakend. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met minder weerstand, kunnen deze bacteriën wel tot problemen leiden. Om deze reden is het van belang om enkele hygiënevoorschriften in acht te nemen

 • Ontdooi BARFmenu® in een afsluitbare bak in de koelkast zodat het niet in aanraking komt met uw eigen voedsel.
 • Was alles, dat in aanraking is gekomen met het rauwe voer, goed af met warm water en afwasmiddel.
 • Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de bacteriën zich zullen vermeerderen. Geef uw huisdier BARFmenu® in een koele ruimte en uit de zon.
 • Als uw huisdier BARFmenu® niet binnen een uur heeft opgegeten gooi het dan weg.
 • Zorg ervoor dat er geen vliegen in de buurt van het ontdooide BARFmenu® kunnen komen. Vliegen kunnen bacteriën verspreiden.
 • Zorg ervoor dat er geen kleine kinderen in de buurt van het ontdooide BARFmenu® kunnen komen.

Kortweg,.. niet veel anders dan dat u met uw eigen rauwe vlees om dient te gaan.