Geschreven door: Martine.

Het zal niemand ontgaan zijn dat er weer reuring was in diervoerland. Wederom vind men het nodig om het rauw voeren van katten en honden in een kwaad daglicht te stellen. Ik weet niet waarom maar toch verbaas ik mij er weer over.

Inmiddels voer ik acht jaar rauw en heb zo ongeveer elke discussie wel een keer voorbij zien komen. En ook deze is al meerdere keren voorbij gekomen. Vooral de laatste tijd lijken bacteriën het stokpaardje te zijn om mensen angs aan te jagen.

Net zoals er bacteriën in ons eigen kippenvlees of rundvlees zitten zit dat ook in het rauwe vlees wat we onze honden en katten voeren. Niks om van in de stress te schieten. We weten allemaal al dat als je kipfilet gesneden hebt je niet met dat mes nog eens brood of sla snijd. Daar pak je netjes een ander mes voor en een andere snijplank en je wast je handen voor je andere producten aanraakt. En net zoals je die hygiëne aanhoud voor het vlees wat je zelf consumeert doe je dat ook voor het vlees wat je voor je dieren bereid.

De spullen die je gebruikt kunnen gewoon afgewassen worden zoals je je eigen messen en snijplanken afwast. Zelf gebruik ik meestal wel handschoenen, maar dat is vooral omdat ik een hekel heb aan het gevoel van rauw vlees.

Wat ook vaak aangevoerd word is dat het kwaad kan voor zwangeren, zieken, ouderen en kleine kinderen. Ok, even heel nuchter nadenken. Als je kipfilet snijd voor jezelf, laat je dan je kind van twee met de snijplank lopen of aflikken? Nee toch? Waarom zou je dat met vleesvoer dan wel doen?

En zodra het eten op de grond staat zorg je dat kinderen er niet bij kunnen komen. Net zoals je dat ook doet met brokjes naar ik aan mag nemen. Zodra de hond of kat klaar is met eten haal je de bakjes weg en maakt de eetplaats schoon. Immers als ik zelf klaar ben met eten zet ik ook mijn bord in de vaatwasser en haal een doekje over tafel. Dus voor mijn dier doe ik hetzelfde.

De honden en katten zijn gemaakt om rauw vlees te eten wat dan ook inhoud dat hun afweersysteem erop ingesteld is. Zolang je het vlees behandeld zoals dat moet (niet te lang buiten de koelkast bijvoorbeeld) hoef je je daarover geen zorgen te maken. En het klopt dat ze via de ontlasting bacteriën uitscheiden. Daarom dus handen wassen als je de kattenbak verschoond hebt en ik mag aannemen dat je de ontlasting van je hond ook niet met blote handen opruimt maar netjes in een zakje doet waarna je je handen wast als je thuis komt.

Bacteriën zijn overal om ons heen. Ooit al eens nagedacht over het handvat van een winkelwagen of de railing van de trap bij het station? De meeste bacteriën kunnen totaal geen kwaad en onze afweer heeft het juist nodig om eraan bloot gesteld te worden, zo bouw je afweer op. Uiteraard hou je altijd normale hygiëne in stand daarmee ben je gewoon goed bezig.

We kunnen nou eenmaal niet alles voorkomen en welbeschouwd zijn dieren nou eenmaal vieslakken. Ook een brok gevoerde hond eet eendenpoep in het park, rolt in kattenpoep of een rottende vis en als je niet snel genoeg bent eet hij ook nog even snel die dode eend op die bij de vijver ligt.

Katten likken hun edele delen en hun vacht en komen daarna gezellig je gezicht even wassen. En of ze nou brokjes of vlees eten, bacteriën komen daar echt wel bij kijken.

Moraal van het verhaal is weet wat je doet, houd je aan de normale hygiëne regels en maak je vooral niet al te druk want stress is erg slecht voor de weerstand 😉

Geef je dier een lekkere knuffel en besef….het valt allemaal wel mee!